Sensornet Güvenlik Sistemleri ve Bilişim Teknolojileri
0252 319 0083

Akıllı Ev Sistemi

AKILLI EV NEDİR?

Ev otomasyon sistemleri, endüstrinin çeşitli alanlarında kullanılmakta olan kontrol sistemlerinin günlük hayata adapte edilmesi olup bu teknolojilerin kişilerin özel ihtiyaç ve isteklerine göre uyarlanmasıdır. Akıllı ev sistemi, bütün bu teknolojik gelişmeler sayesinde sizlerin ihtiyaçlarını karşılayan, hayatınızı kolaylaştıran, güvenli, konforlu ve daha tasarruflu bir yaşam sunan mekanlar için kullanılmaktadır.

Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı ev teknolojisi ile  yeni nesil kablosuz akıllı ev sistemleri oluşturuyoruz. Akıllı ev teknolojisi sürekli olarak evinizin güvenlik ve emniyetini takip eder, çeşitli uyarı ve kontrol sistemleri ile tam koruma altına alır. Evinizde meydana gelebilecek yangın, gaz kaçağı, su baskını, hırsızlık ve daha bir çok kötü durumlar için size akıllı ve etkili çözümler sunarken çoçuk ve yaşlı bakımı ile ilgili de kusursuz çözümler üretmekteyiz.

Yüksek güvenlik özelliğinin yanı sıra akıllı evler elektrikle çalışan garaj kapısı, perde, panjur, televizyon ve klima gibi tüm cihazların kontrolünü sizlere akıllıca sunar. Ayrıca tüm aydınlatma, iklimlendirme sistelerini uzaktan, otomatik yada bir senaryoya bağlı olarak yönetmenizi sağlayıp  arzu ettiğiniz şekilde uyarı, rapor ve otomatik kontrol fonksiyonelliği sayesinde gereksiz enerji tüketiminin önüne geçerek tasarruf sağlarlar.

Evinizin güvenlik, konfor ve enerji verimliliği ile ilgili hizmetlerin kontrolünü uzaktan ev kontrolü teknolojisi ile dünyanin herhangi bir yerinden internet erişiminizin olduğu akıllı telefon, tablet veya bilgisayarınız aracılığı ile güvenli bağlantı protokolleri üzerinden sağlanmaktadır. Siz uzaktayken de eviniz yaşamaya devam eder, aklınız ve gözünüz arkada kalmaz.

AKILLI EV SİSTEMİ VE GÜVENLİK

Akıllı ev sistemi ürünlerimiz başarısı kanıtlanmış bütünsel güvenlik sistemleridir. Hareket sensörleri, kapı ve pencerelere sensörler tüm evi gözetim altında tutar. Akıllı bir evin sağlayacağı güvenliğin, klasik alarm sistemlerine kıyasla en büyük üstünlüğü hırsızlık, yangın veya su baskını gibi olayların gerçekleşmeden önlenebilmesi ve anlık raporlanabilmesidir.

Örneğin: Akıllı Ev Sistemi ile siz tatildeyken eve yaklaşan birisi olduğunda üretilen senaryolar yardımı ile ışıklar, TV veya müzik seti gibi cihazlar çalıştırılıp evin dolu olduğu izlenimi verilebilir ve hırsız uzaklaştırılır. Akıllı ev sistemlerimiz ile standart güvenlik sistemlerinin çok daha üzerinde ve daha fonksiyonel çalışan bir akıllı güvenlik sistemi elde edersiniz.

Yapılan araştırmalara göre evlerde çıkan yangınların çoğu elektrik kontakları, fişte unutulan cihazlar ve ısıtma sistemlerindeki problemler nedeni ile meydana gelmektedir. Ev otomasyon sistemleri tüm elektrik şebekesi ve bağlı cihazları denetleyebildiği için bu tür riskleri minimuma indirir. Herhangi bir yangın tespit edildiğinde otomatik olarak gaz vanaları ve havalandırmalar kapatılıp yangının büyümesi engellenir ve sonrasında da oluşturulmuş seneryoya göre hareket eder.

Akıllı evlerin güvenlik konusunda tanıdığı bir diğer büyük üstünlük de sadece alarm istasyonlarına haber vermesi değil, önceden belirlenmiş telefon numaralarını da arayarak sesli uyarı mesajları vermesidir. Bu akıllı sistemlerin kullanımı da diğer sistemlere göre çok daha büyük kolaylıklar getirir. Temizlik ve benzer işlemler için haftanın sadece belirli zamanlarında geçerli olan giriş kodları, gece eve geç gelecek bir aile ferdinin eve girişinin sağlanması gibi özellikler de ev otomasyon sistemlerini çok daha kullanışlı hale getirmektedir.

AKTİF CAYDIRMA

"Aktif Caydırma" nın amacı; tehlikenin meydana gelmeden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Klasik alarm sistemlerinde biliniyor ki olası bir hırsızlık vakasında, alarm sistemlerinin yaptığı gibi hırsızı içeride kıstırmak marifet değildir ve istenmeyen kötü sonuçlar doğurabilir.

Peki akıllı ev sistemine geçerek hırsızı nasıl uzakta tutulabiliriz? Tatile çıkarken sistem tatil moduna geçirilir. Bu aşamadan sonra siz evi bırakırsınız ama ev sizin günlük yaptığınız rutin işlemleri yaparak yaşamaya devam eder. Günün belli zamanlarında ışıklar yanar söner, panjurlar açılır kapanır, müzik seti, televizyon ya da diğer elektrikli aletler çalışır. Dolayısıyla hırsızlar böyle bir eve girmek istemezler.

Neden "AKTİF" diyoruz? Amacı sadece güvenlik ve alarm olan sistemler, ışıklandırmayı ve elektrikli aletleri denetleyemeyen sistemlere pasif sistemlerdir. Bu nedenle “PASİF” denir. Çoğu kullanıcı tarafından "ölü yatırım" olarak bile değerlendirilebilen bu tür sistemler, yalnızca bir saldırı anında devreye girerek ve ortalığı ayaklandırmak üzere tasarlanmışlardır. Oysa evi bütünüyle kontrol altına almış sistemler evde yaşar. Her an aktiflerdir. Bir saldırıyı beklemez. Kötü olayları evden uzak tutmaya çalışırlar. Bu amaçla sürekli olarak bir hareketlilik gösterirler.

NEDEN CAYDIRICI?

Sadece güvenlik ve alarm sistemi olarak kurulan sistemlerin belli bir miktar caydırıcılığı olmakla birlikte kabiliyetleri sınırlıdır. Evin dışından görülebilen birtakım alarm aletlerinin korkutuculuğu ya da evde alarm sistemi kurulu olduğunun bilinmesi sonucunda kötü birtakım olayları uzak tutabilirler. Fakat hiçbir zaman olası kötü olaylara karşı gerçek caydırıcılığı sağlayan "evde yaşanmakta olduğu izlenimi"ni yaratamazlar. Oysa bilinmektedir ki, hırsızlığa karşı en büyük caydırıcılık, evde yaşayan insanlar olmasıdır.

Akıllı ev sistemleri'nin "AKTİF CAYDIRICI ETKİ"ye sahip olmaları, dolayısıyla tehlikeyi uzakta tutmaya çalışmaları, tehlike yaklaştığında diğer alarm sistemlerinden eksik kalacakları anlamına kesinlikle gelmez. Tüm önlemlere karşı yaklaşan tehlikede yine en sağlam sistemler, bu sistemlerdir. Herhangi bir alarm sisteminin yapacağı siren çalma, alarm servis merkezlerini arama, telefonları arayarak durumu haber verme gibi temel işlevlerin yanında, evdeki tüm ışıkları yakma yetisi gibi önemli bir güce sahiptir. Hırsızlık suçlarının aydınlık ortamlarda gerçekleşemediği herkesçe bilinmektedir.

Ayrıca kullanmakta olduğunuz DSC ve PARADOX gibi bir alarm sisteminiz varsa onun da sisteme entegre ederek yönetimini akıllı ev sistemi üzerinden yapabilir ve oluşturulan seneryolara dahil edebilirsiniz

AKILLI EV İLE KONFOR VE PRESTİJ

Bu konu büyük ölçüde hayal gücünüze ve  güvenlik ve teknoloji uzmanlanlığımızla beraber tespit edebileceğiniz ihtiyaçlarınız doğrultusunda büyük çeşitlilikler ve verimlilik gösterecektir. Konfor sağlamadaki temel konu, kişi yada kişilere gereksiz zaman kaybettiren işlemlerin otomasyon sistemi tarafından yerine getirilmesi ve normal koşullarda kullanıcı tarafından gerçekleştirilemeyecek işlemlerin yerine getirilmesidir.

Bu konularda en büyük kolaylığı, akıllı ev otomasyonu sistemlerinin zamana, duruma ve olay şartlarına göre birçok komutu arka arkaya yerine getirmek suretiyle gerçekleştirdiği "senaryolandırma" seçeneği sağlar. Çeşitli zaman, olay ve durumlar için sınırsız senaryolar üretilerek ev otomasyon sisteminin her türlü koşula göre bu senaryoları uygulamaya alması sağlanır.

Tüm perdelerin kapanması, ışıkların kısılması, akıllı aydınlatma, alt katta alarmın devreye girmesi, TV’nin bir saat sonra kapatılması gibi normalde zaman kaybettirecek işlemler ileri akıllı ev teknolojimiz ile tek bir komutla yerine getirilebilir.

Sabah belirli bir saatte kahve makinesinin çalıştırılması, suyun ve evin sıcaklığının ayarlanması, müzik setinin veya TV’nin çalıştırılması, alarm sisteminin devre dışı bırakılması ve siz evden çıkarken bütün cihazların kapatılıp iş yerinize evden çıktığınızı haber vermek için telefon edilmesi yada email gönderilmesi yine senaryoların oluşturulması ile sağlanabilir.

AKILLI EV İLE ENERJİ TASARRUFU

Endüstride otomasyona geçilmesinin en önemli nedeni, verimliliği artırmak ve enerji tasarrufu sağlamaktır. Sizlere sunduğumuz akıllı ev sistemizde de durum farklı değildir. Normal bir ailenin enerji giderlerini artıran ve gereksiz enerji tüketimine neden olan en büyük etkenler şunlardır.

1. Gün ışığından gerektiği kadar faydalanamama

2. Kısa süreler için hızlı ısıtma ve soğutma sağlamak için yüksek seviyelerde çalıştırılan ısıtma ve soğutma sistemleri

3. Gereksiz yere açık bırakılan yada kapatılması unutulan ışıklar

4. Evin kullanılmayan bölgelerinin ısıtılması

5. Açık bırakılan cihazlar

Isıtma sistemlerinin otomasyonla denetimi bir evin bulaşık, çamaşır makinesi gibi cihazların ucuz tarife zamanlarına göre programlanması elektrik enerjisi tüketimini %30, gereksiz ışıkların söndürülmesi, yakılan ışıkların %90 parlaklıkta yakılması %10’a varan oranda azaltabilir.

AKILLI EV SİSTEMİ İLE GÖZÜNÜZ ARKADA KALMASIN

Gelişmiş teknolojili sensörler ve kameralar kullanarak, evinizdeki yaşlılara özgü senaryolar oluşturabilir, yada bakımını üstlendiğiniz kişilerin can güvenliğinden anlık olarak haberdar olabilirsiniz.

Ayrıca gerekli durumlarda müdahale edebilirsiniz. Akıllı ev sistemi acil durumlarda kullanılan acil yardım butonunun kullanılmasıyla birlikte daha önceden tanımladığınız kontaklara sms, email gönderir ayrıca ilgili kurumları ve sizi otomatik olarak arayarak hızlı müdahale imkanı sunar.

Küçük çocuklar, bakıma muhtaç bireyler ve hastalarınızın rahatı ve güvenliği için en ideal çözüm olan akıllı ev sistemi ile içiniz rahat bir şekilde evinizden ayrılabilirsiniz.