Sensornet Güvenlik Sistemleri ve Bilişim Teknolojileri
0252 319 0083

Seslendirme ve Anons Sistemi

ACİL ANONS SESLENDİRME SİSTEMLERİ

Acil anons sistemleri, küçük mağaza ve işyerlerinden çok katlı bina, alış veriş merkezleri ve fabrikalara kadar her türlü işletmede, acil durum senaryolarının işletme içinde hayata geçirilmesi, çalışanların ve ziyaretçilerin doğru ve hızlı biçimde bilgilendirilmeleri, haberleşmenin sağlanması ve geri plan müzik yayını amacıyla kullanılır.

Özellikle yangın ve deprem gibi acil durumlarda sistemin sağlıklı çalışabilmesini sağlayabilmek için, Avrupa Birliğinin bu konuda yayınlamış olduğu Tahliye Standartlarına uygun sistem kurmak gerekir.

acil anons sistemleri

Acil Anons Sistemlerinde uyarılar paniği önlemek için zon bazında devreye girmektedir. Uyarılar flaşör, siren ve anons sistemleriyle yapılmaktadır. Acil anons sistemi kabloları yangına dayanıklı (E60) olarak üretilmektedir.Merkezi alarm sistemi ve kontrol ekipmanı 24 saat görevli elemanlar tarafından bir mikrofon ile istenilen zona manuel anons yapma imkanı sunmaktadır.

Akıllı binalarda insan ve bina güvenliği için merkezi seslendirme ve anons sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemi ile birlikte çalıştırılmaktadır. Özellikle çok katlı (oteller, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, hastaneler vb.) ve geniş olan (depo alanları, supermarketler vb.) yerlerde kullanılmaktadır. Merkezi anons sistemi sayesinde, herhangi bir tehlike anında paniğe meydan vermeden ilgili kat veya bölümlerin tahliye işlemleri ve yönlendirmeleri kolayca ve otomatik olarak yapılabilir. 

Ses sistemleri(Seslendirme Sistemleri) her geçen gün gelişmektedir. Önceleri 100V sistem tasarımları yaygın olarak kullanılıyorken, günümüzde 4 Ohm, 8 Ohm gibi Hi-Fi ses kalitesinde gelişmiş tasarımlar daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Mixer, amplifikatör ve röle devreleri ile, modüler yapıda kartlarla büyüye bilen bütünleşmiş sistem tasarımları yapmak mümkün hale gelmiştir.

Anons ve genel seslendirme sistemiyle ilgili çözümler, merkez ekipmanlar ile yapılmakta, sahada sadece hoparlörler bulunmaktadır. Ses kontrol, bölgesel ayar paneli gibi üniteler, bölge veya odaların ses kontrolü için kullanılmaktadır. Ses kontrol ünitesinin kullanıldığı yerlerde acil anons yapıldığında, ses kontrol kapalı bile olsa otomatik olarak aktif hale gelerek acil anonsun her noktaya ulaşması sağlanmaktadır. Konusunda uzman bir firmanın proje üzerinde titiz çalışması, mixer, peramlifier, röle üniteleri gibi cihazların doğru konfigürasyonlarla kullanımı sonucu, kaliteli ve uzun ömürlü seslendirme sistemleri tasarlamak mümkün olacaktır. Sistemin uzun yıllar hizmet verebilmesi için, seçilecek cihazların kısa devre, aşırı akım ve çıkış koruma devreleri ile donatılmış olmasıyla mümkündür.

Acil Anons Sistemi ve Seslendirme Sistemleri kullanılan başlıca ürünler şunlardır;

Power Amplifier: Çeşitli seslendirme sistemlerinde mixer yada preampli ile tonlanarak, ihtiyaç duyulan seviyeye ulaşmış sinyalleri hoparlör sistemine ulaştırmak için kullanılan cihazlardır.

Anons&Müzik Preamplifier: Anons ve müzik yayınlarının aynı anda yapılabildiği, alışveriş merkezli, hastane, fabrika, restaurant vb. yerlerde beraberinde power amplifierlarla birlikte çalışırlar.Aynı anda, tuner, kasetçalar ve CD çalar direkt bağlı iken “input sellektör” ile bu kaynaklardan seçilen bir tanesinde müzik yayını yapılır. Bu yayın sırasında anons gerektiğinde müzik – 20 dB muting yapılarak mikrafon devreye girer. 

Mixer Amplifier: Mixer amplifikatörler genellikle konferans salonları, publik adres sistemler, alışveriş merkezleri, hastane ve otel gibi hem müzik hemde anons gereken sistemlerde kullanılır.Konuşmacıların tamamı değişik ses seviyesi ve ses tonuna sahip olduğu için bu cihazlarda her kanal ayrı ayrı ton kontrolüne sahiptir.

Anons Kontrol Mikrofon Modülü: Çok zonlu anons+müzik yayın sistemlerinde merkez rack dolapta bulunan anons kontrol röle modülünü uzaktan kontrol ve kumanda eden cihazda bulunan cordioid dinamik tip mikrafon ve preamplifier ile gong üniteleri ideal anonsu sağlar. Her zone için anons butonu ve LED indikatörü ve tüm zonlara çağrı için all zone butonu kullanılır. Birden fazla mikrafon modülü aynı sistemde kullanılabilir ve 1200 mt. Kadar mesafelerde rahatlıkla anons yapılabilir.

Anons Kontrol Röle Modülü: Çok zonlu anons+müzik yayın sistemlerinde istenen zonlara anons yapılırken, diğer zonların müzik yayınına devam etmesini sağlar. Anons kontrol mikrafon modülü yardımı ile zone seçimi yapılır. Hoparlör sayısının az olduğu sistemlerde 1 adet anons, 1 adet müzik amplifieri kullanılarak; hoparlör sayısının çok olduğu durumlarda ise her zone için bağımsız bir power amplifier kullanılarak seslendirme yapılır. Bir sistemde bir röle modülüne birden fazla anons kontrol röle mikrafon modülü bağlanır.

Emergency anons sırasında tüm zonlara aynı anda çağrı yapılır, bu esnada kapalı bölgesel ayar panellerini “BAP” by-pass yaparak anonsun duyulmasını sağlar. Ayrıca ALL ZONE butonu ile tüm zonlara tek buton yardımıyla anons yaptırılabilir.

Dijital Emergency Modül: Topluluğa açık bulunan mekanlarda acil durum ve tehlike anonslarının sağlıklı olarak yapılabilmesi amacıyla kullanılırlar. Önceden hazırlanarak digital belleğe kaydedilen acil durum anonslarının, yangın ihbar santrali, gaz ve duman dedektörleri, deprem sensorleri vb. ile gerektiğinde modülün elle tetiklenmesi sonucunda, anons ve/veya müzik santralinin kapalı olması halinde dahi sistemi açarak ve varsa müzik veya anons yayınına göre öncelik alarak duyurulmasını sağlar.

Modülün kayıt kapasitesi 60 sn olup üzerindeki mikrafon soketinden giriş yapılabilir. Sistemin ihtiyacına göre anons volümü ayarlanabilir.

Hoparlörler: Sesin ve müzik yayınının ulaştırılacak mekanda duyulmasını sağlayan pasif cihazlardır. Kullanılacak mekanın ölçüsü ve akustik yapısına uygun olarak farklı tipleri mevcuttur.

Geniş frekans bandı olan hoparlör kullanılabilmekte ve uygulama güçleri kullanılan mekanın ölçüleri ile, ortam gürültüsüne bağlı olmaktadır. Böylece gerek “back ground” müzik yayınında, gerek ise her türlü anons ve uyarı tonu verilen tüm uygulamalarda kullanılabilirler.