Sensornet Güvenlik Sistemleri ve Bilişim Teknolojileri
0252 319 0083

Kapalı Devre Kamera Sistemleri

CCTV Nedir?

CCTV “Closed Circuit Television” baş harflerinden meydana gelmiştir. CCTV teriminin Türkçe karşılığı "Kapalı Devre TV İzleme Sistemi"dir.

Renkli Kameraların kullanım alanları nedir?

Alışveriş merkezleri, mağazalar, marketler, döviz büroları gibi halka açık ve yoğunluğun fazla olduğu, ışık oranlarının da gözle görülebilir seviyede veya fazla olduğu mekanlarda kullanılır. Burada amaç kişiyi renk ve kıyafetlerine göre tespit etmek, ürün takibini ve reyonları renklerine göre ayırt edebilmektir. Bu nedenle halka açık yerlerde renkli sistemlerin kullanmalısında yarar vardır.

Siyah/Beyaz Kameraların kullanım alanları nedir?

Daha ağırlıklı dış alan gözetimi, garaj, depo gibi loş alanlarda kullanılır. Ayrıca renkli kameraların kullanılabileceği bütün alanlarda kullanılabilir. Siyah & Beyaz kamera sistemleri renk ayrımı ihtiyacı hissetmediğinden renkli sistemlere oranla daha az ışığa ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden ışık oranının az olduğu noktalarda Siyah & Beyaz kameralar tercih edilir.

Gece/Gündüz (Day/Night) Kameraların kullanım alanları nedir?

İngilizcesi Day&Night olan kameralar ışık hassasiyetine göre renkli veya siyah&beyaz olarak çalışır. Gündüzleri renkli, hava kararmasından sonra ise (ışık seviyesinin belli bir lux değerinin altına düşmesinden sonra) siyah & beyaz konumuna geçen kameralardır. Hem iç hem diş mekan uygulamalarında çözümler getirir.

Sabit dome kamera nedir, nerelerde kullanılır?

Dome kameralar yarim bir fanus içinde lens ile (genel olarak 3,5 – 8mm varifocal lens bulunur.) montaja hazır haldedir. Montaj ayağı gerektirmeyen bu ürünler tavan montajına çok uygundur.

Kart kamera nedir, nerelerde kullanılır?

Kart kameralar İngilizce olan Board kamera olarak piyasada bulunmaktadır. Kart kameralarda devre açıktadır veya çok küçük bir koruma kutusu olabilir. Dome kameralara göre çok hassas cihazlardır. Pinhole lensli veya normal lensli olarak çeşitleri vardır. Gizli kameralar genelde bu kameralar ile yapılmaktadır.

Speed dome kamera nedir, nerelerde kullanılır?

Dome kamera gibi fanus içinde olan 360 derece pan, 180 derece tilt yapabilen cihazlardır. Yüksek hızda hareket eden bu kameralar alternatif oranlarda optik ve dijital zoom yapabilmektedirler. Bu kameraların kullanım yerlerine göre preset (yatay, dikey hareket ve zoom programlayarak) belli aralıklarda otomatik olarak gözlem yapılmasını sağlar. Bu tip kameralar giriş, çıkışların yoğun olduğu ortamlar ve geniş alanları rahatlıkla izleme imkanı verir.

Sabit kamera nedir, nerelerde kullanılır?

Hem Renkli hem de Siyah/Beyaz olarak kullanılan bu kameralar kullanıcıların piyasada en çok gördükleri ve bildikleri ürünlerdir. Her mekan için teknik detaylara uygun ürün yelpazeleri vardır. Cihaz kasasının caydırıcı olması sebebiyle banka, döviz büroları vb. alanlarda tercih edilir. Ancak konfigürasyonun oluşması için kameranın yani sıra ortamın şartlarına uygun lens (Auto, Sabit, Manuel iris lens) artı kamera ayağı veya muhafazası gerekmektedir.

Network kamera (IP Kamera) nedir, nerelerde kullanılır?

IP adını Internet Protocolun baş harflerinden almaktadır. Internetin standart ve bilgisayarların haberleşmesinde kullanılan protokoldür. Network kameralar doğrudan IP tabanlı ağlara bağlanıp, ağ üzerindeki uygulamalar ile entegre olabilmekte, uzak noktalara konulduğunda ağ veya internet üzerinden erişilebilmektedirler. Network üzerindeki tüm kayıt ortamları görüntü kayıtlarının kaydedilmesinde, saklanılmasında kullanılmaktadır. Çeşitli protokol ve sistemlere uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Sabit iris lens nerede kullanılır?

Işık ayarının değişmediği yerlerde kullanılır. Ayar yapılamaz. Sadece netlik ayarı yapılabilir. Ofis, depo vb. yerlerde kullanılır.

Auto iris (otomatik iris) lens nerede kullanılır?

Işık ayarını kendisi otomatik olarak ayarlar. Kamera ile arasında bir bağlantı kablosu bulunur.

Varifocal lens nedir?

Bu lenslerin özelliği lens görüş açısının kurulum esnasında ayarlanabilir olmasıdır. Genelde 3,5 mm - 8.00 mm arası açıda piyasada kullanılır.

Matrix Switcher nedir, nerelerde kullanılır?

Kamera sayısının 100den fazla olduğu orta ve 400 kamera gibi büyük ölçekli CCTV sistemlerde multiplexer cihazları ile sistemin kontrol edilmesi ve izlenmesi mümkün değildir. Kontrol ünitesi olarak multiplexer cihazlarına ilave olarak matrix switcher kontrol üniteleri kullanılır. Bu cihazlar modüler ve genişleyebilir yapıdadır. Binlerce kamerayı kontrol edebilerek yüzlerce monitörden izlenmesine olanak verir. Cihazlar mikroişlemci tabanlı olup birçok merkezden kamera seçimi izlenimi, hareketli kameraların kontrolü ve sistemin denetiminin istenen kişilere tanınabilen yetkilerde yapılabilmesi mümkündür. Multiplexer, matrix ve video kayıt cihazlarının yerine artık tek bir cihaz DVR Digital Video Recorder (Dijital Kayıt Cihazı) yer almaktadır.

Kamera Muhafazası seçimi neden önemlidir?

Projelerde ve satın almada dikkat edilmeyen fakat uygulama ve kullanıcı için en önemli aksamlardan biri. Kamera muhafazası dış etkenlerden (su, nem, toz vs.) kamerayı muhafaza eder. Kamera muhafazasının alüminyum olması ve fan/ısıtıcı, termostat gibi devrelerinin olması oldukça önemlidir. IP65 standartlarında olması tercih edilmelidir. Kullanım yerine göre ex-proof kamera muhafazaları vardır.

Neden dijital kayıt cihazları yaygın olarak kullanılıyor?

Güvenlik veya Denetimini sağlamayı istediğiniz mekanlarınızı mevcut kurulu veya kurulacak olan kamera sistemlerinizi, Bilgisayar ortamında veya DVR cihazı ile günlerce kayıt altına alma imkanı sağlar.

Dünyanın neresinde olursanız olun sisteminize bağlanarak canlı ve önceden kaydedilmiş video görüntülerini seyretme imkanı tanır ve sistemi profesyonel bir alarm sistemi olarak da kullanmanızı sağlar. Üstelik bu sistem analog veya benzeri digital teknolojilerle kıyaslanamayacak kadar kaliteli, profesyonel ve ekonomik sistem çözümleri sunar.

Görüntü kalitesi, kullanım kolaylığı, geniş arşivleme, senkronize ses kaydı, uzaktan erişim, gözetleme, gelişmiş alarm özellikleri, ekonomik fiyat ve buna benzer birçok özelliği tek bir sistemde birarada kullanıcılara sunan bu sistem bütün dünyada büyük bir hızla analog sistemlerin yerlerini almaktadır.

Dijital kayıt cihazlarındaki sıkıştırma oranı nedir?

Teknik özellikler bölümünde gördüğümüz 10:1, 15:1 veya 30:1 gibi oranlar video görüntülerinin ne kadar sıkıştırıldığını gösterirler. Örneğin 10:1 oranında sıkıştırılmış bir resimdeki verinin %90'ı elemine edilmiş yani renk detaylarından bir bölümü yok edilmiş demektir veya 30:1 oranında sıkıştırma gerçek görüntünün %70'inin kaybolması demektir. Sıkıştırılan görüntünün boyutu ve kalitesi, sıkıştırma formatının başarısını belirler.Ortalama bir resmin 650.000 Byte olduğunu varsayalım. Bu resmin başka herhangi bir manipulasyon yapılmadan 15:1 oranında sıkıştırıldığında bir tek resmin dosya boyutu 44.000Byte'a düşer. Ancak resim başına 44KB dosya boyutu hareketli bir görüntü olarak arka arkaya eklendiğinde saklanması giderek zorlaşan başka bir deyişle aşırı yer kaplayan bir görüntü dosyası haline gelir. İşte bu durumda resim sıkıştırma formatları yetersiz kalarak üreticileri yeni arayışlar içine itmiştir. JPEG (Joint Photographic Experts Group - Birleşik Fotoğrafik Uzmanlar Grubu) JPEG resim formatı, hareketsiz resimlerin sıkıştırılması için geliştirilmiştir. MPEG formatının temelini teşkil etmesi açısından önemlidir. Hareketsiz resimlerdeki boşluk benzerliklerini izole eder. MPEG (Moving Pictures Experts Group - Hareketli Resimler Uzman Grubu) JPEG formatındaki mantıkla sıkıştırma yapar. MPEG formatı hareketli resimler arasındaki farklılıkları belirli anahtar resimlere bakarak örnekler ve anahtar resimler arasındaki boşlukları doldurarak sıkıştırılmış görüntüyü oluşturur.